هیچ محصولی در سبد خرید نیست.
کامپیوتر خودرو یک واحد الکترونیکی است که وظیفه کنترل و هماهنگی اجزای مختلف یک خودرو با سیستم انژکتوری را برعهده دارد. هر واحد کنترل الکترونیکی (ECU) دارای چندین سنسور است که در نقاط مختلف خودرو و موتور نصب شدهاند و اطلاعات مربوط به عملکرد خودرو را به ECU ارسال میکنند.
بعضی از این سنسورها به صورت مستقیم با دستورات کامپیوتر خودرو هماهنگی میکنند و در صورت عدم صحیح کارکرد کامپیوتر، این سنسورها عملکرد خود را قطع خواهند کرد. افزایش تعداد این سنسورها منجر به بهتر شدن درک کامپیوتر از شرایط موتور میشود و این امکان را فراهم میکند تا شرایط بحرانی عملکرد موتور را به بهترین شکل تشخیص دهد.
قسمتهای متفاوت هر ECU یا کامپیوتر خودرو از بخشهای مختلفی تشکیل شدهاند که هر یک وظایف خاصی را در کنترل خودرو بر عهده دارند. به طور عمومی، هر کامپیوتر خودرو شامل بخشهایی نظیر مبدلهای آنالوگ به دیجیتال، خروجیهای دیجیتال سطح بالا، مبدلهای دیجیتال به آنالوگ، کاندیشنر سیگنال و میکرو چیپ ارتباطی است. این اجزای مختلف کامپیوتر خودرو با هماهنگی با یکدیگر، مسئول کنترل و ارزیابی سنسورهای گوناگون خودرو هستند.
سنسورهای مختلف کامپیوتر خودرو، همانطور که ذکر شد، هر ECU وظیفه کنترل اطلاعات ارسالی توسط سنسورهای مختلف خودرو را بر عهده دارد. معمولاً هر خودرو از تعدادی سنسور اصلی تشکیل شده است که در زیر، این سنسورها را معرفی مینماییم.
– سنسور اکسیژن
– سنسور فشار داخل مانیفولد یا MAP
– سنسور TPS یا موقعیت دریچه گاز
– سنسور دمای هوا ATS
– سنسور دمای آب CTS
– سنسور دور موتور یا RPM
این سنسورها اطلاعات مربوط به شرایط فعلی خودرو را به ECU منتقل میکنند. سپس کامپیوتر با استفاده از این اطلاعات، شرایط و وضعیت مختلف خودرو را درک کرده و بخشهای مختلف آن را کنترل مینماید.
بطور کلی، یک واحد کنترل الکترونیکی (ECU) در خودرو مسئولیتهای متعددی از جمله نظارت بر کلیت عملکرد موتور، ارائه اطلاعات مرتبط به راننده، نمایش میزان مصرف سوخت، نمایش فشار هوا در لاستیکها، نظارت بر وضعیت دربها، نمایش هشدارهای مرتبط، تنظیم مصرف سوخت، کنترل درجه پاشش سوخت در انژکتورها، تنظیم سطح آلودگی، شناسایی وضعیتهای بحرانی خودرو، محاسبه عملکرد خودرو از طریق دادههای حاصل از سنسورها و غیره را برعهده دارد.
کلیه اطلاعات و کارکردهای خودرو در این کامپیوتر به دقت ثبت و ضبط میشوند تا این واحد، با تحلیل این اطلاعات، قادر به تشخیص وضعیت کلی خودرو گردد. یکی از مسئولیتهای اصلی این واحد، تنظیم زمان و میزان پاشش سوخت در انژکتورهای خودرو است. اگر در این عملکرد خللی رخ دهد، عمل احتراق در موتور به درستی صورت نمیپذیرد که ممکن است منجر به عدم عملکرد صحیح خودرو یا افزایش آلودگی شود.
عیبیابی خودرو نیز از طریق ECU خودرو اجرا میشود. در این فرآیند، دستگاه دیاگ خودرو به ECU متصل میشود و با بهرهگیری از اطلاعات ثبتشده در کامپیوتر خودرو، تجزیه و تحلیل و مقایسه اطلاعات با استانداردهای معین صورت میگیرد. سپس، عیبیابی خودرو اجرا میشود تا مشکلات شناسایی و رفع گردند.